JOMBLANG CAVE

MENGAPA ANDA DAPATKAN LAWATAN KUNCI INI?
GUA VERTICALAnda harus cuba rappelling ke gua. Rappelling "gila dan berbahaya" ini adalah tebing menegak yang sangat mendalam, kira-kira 30 meter ke bahagian bawah gua. Mencuba rappelling di gua Jomblang boleh mengangkat adrenalin anda dan menjadi pengalaman terbaik sepanjang hidup anda.
HUTAN KUNOAnda boleh melihat dua tumbuh-tumbuhan yang berbeza antara tanah di atasnya dan bahagian bawah gua.Sangat menarik, anda merasa seperti tinggal di hutan seribu tahun yang lalu apabila anda sampai ke bahagian bawah gua. Boleh awak bayangkan?
LIGHT SURGAAnda dapat melihat cahaya yang paling indah di dalam gua, The Heaven Light.Perkara yang paling dikehendaki oleh orang yang melawat gua ini.Masa yang terbaik untuk melihat Langit Cahaya pada pukul 11.30 pagi - 12.30 malam.
TEMPAT EXOTICAnda melawat tempat eksotik dengan pemandangan yang bagus. Tenang dan damai.Anda juga boleh mendengar bunyi air aliran, burung dan bunyi echo.Tidak banyak air di permukaan, tetapi begitu banyak air di dalam gua.
AKTIVITI LUARJika anda suka aktiviti luaran, anda mungkin suka tempat ini.Anda perlu menaiki gua dengan rappelling, kemudian melakukan caving.Anda memerlukan banyak tenaga, keberanian dan kepekatan untuk memanjat gua ini.

 DESKRIPSI:

Jomblang adalah sebuah gua menegak dengan hutan kuno tebal di dalamnya. Hutan dengan tumbuh-tumbuhan yang berbeza dari tanah di atasnya. Gua ini dibentuk oleh proses geologi apabila tanah dan semua tumbuh-tumbuhan di atasnya hancur beribu-ribu tahun yang lalu. Tanaman masih wujud penyebab air dari sungai Kalisuci di bahagian bawah gua. Jalan 300 meter dengan aksesori semulajadi yang menarik akan membawa anda ke tepi Gua Grubug (Gua Grubug), sebuah kawasan di mana anda dapat melihat cahaya dari syurga.